top of page
Image by Kojirou Sasaki

Honden

Trimmen is de verzamelnaam van alles wat met de vachtverzorging van een hond te maken heeft.

De volgende vachtsoorten worden onderscheiden:

Ruw haar.

Bij een hond met een ruwhaarvacht (zoals bijvoorbeeld de Cairnterrier ) moeten de haren geplukt worden. Dit is nodig omdat de dekharen op een gegeven moment los in het haarzakje zitten en een hond deze haren niet zelf kwijtraakt.  Gemiddeld dient dit twee keer per jaar te gebeuren, afhankelijk van de zogenaamde plukrijpheid en of er voldoende onderwol is. Mijn voorkeur gaat uit naar het creëren van een zogenaamde stripvacht. Dat betekent dat vaker, bijvoorbeeld om de drie maanden, het buitenste laagje van de dekvacht geplukt wordt en na drie maanden weer. Zo ontstaat er een mooie, volle ruwhaarvacht. De hond wordt tijdens deze behandeling niet gewassen omdat de huid rust nodig heeft.


Lang haar veel wol.

Hieronder vallen rassen zoals de Shih Tzu en de Maltezer. Deze vacht is vol en volumineus met redelijk veel onderwol. De dek- en wolharen verharen geleidelijk. De dekvacht blijft groeien. Regelmatig borstelen is noodzakelijk om klitten te voorkomen. Een keer per 4 a 6 weken dient de vacht te worden ingekort en in model te worden gebracht.


Kroeshaar.

Het bekendste ras is de Poedel en tegenwoordig ook vaak de Doodle. De vacht bestaat uitsluitend uit wol dat blijft doorgroeien. De vacht verhaart nagenoeg niet. Onderhoud betekent regelmatig borstelen om klitvorming vóór te zijn. Bij een trimbeurt om de 6 tot 10 weken (afhankelijk van de vacht en hoe goed de hond kan worden bijgehouden) zal de vacht in model gebracht worden door te knippen en eventueel (deels) te scheren. 


Lang haar weinig wol.

De Cocker Spaniel en Ierse setter zijn voorbeelden hiervan. De buik, borst, oren, staart en broek hebben langer haar dat vlak op het lichaam ligt omdat er weinig onderwol is.  De vacht verhaart in etappes, steeds op een andere plek op het lichaam.  Regelmatig controleren op klitten is noodzakelijk. In de salon kan de vacht in model gebracht worden waarbij ook een deel geplukt wordt wanneer er sprake is van doorgeschoten onderwol.

Stokhaar.

Zoals bijvoorbeeld de Duitse herder en Golden retriever. Deze honden hebben een zogenaamde dubbele vacht en verharen doorgaans twee keer per jaar. Hiermee kunnen ze in de salon geholpen worden door de zogenaamde ‘was- en blaasmethode’ waarbij er een aanzienlijke hoeveelheid loszittend wol verwijderd kan worden. Zo wordt voorkomen dat u dit in uw huiskamer terugvindt.

Gladhaar.

Een gladde vacht met geen (erg weinig) wol zoals de American Stafford of een dwergpincher. Een haar groeit gemiddeld 6 tot 8 weken en valt dan uit. Soms kan een gladhaarvacht erg verharen. Door ze met een bepaalde regelmaat te wassen kan dit beperkt worden. 


Wanneer een hond gewassen wordt gebruik ik een reinigende shampoo, daarna een verzorgende shampoo en als laatste een conditioner.

Losse behandelingen: 

Wassen.

Een tussendoor wasbeurt (bijvoorbeeld na een boswandeling) waarna de hond weer lekker fris. De kwaliteitsshampoos en conditioners die ik gebruik  worden afgestemd op het soort vacht en de conditie ervan. Ik werk met de producten van Petuxe :

  • enkel natuurlijke ingrediënten

  • volledig vrij van parabenen

  • 100% cruelty free

  • helemaal vegan

 Omdat de vacht dan ook uitgeborsteld wordt kan de de volgende (volledige) trimbeurt vaak wat langer worden uitgesteld.

Nagels Knippen.

Het knippen van de nagels gebeurt standaard bij elke trimbeurt maar kan ook apart gedaan worden.


Puppywenbeurt.

Het is fijn voor u en uw puppy als u vanaf het begin een vast moment heeft voor de vachtverzorging. Wanneer hij hier van jongs af aan aan went heeft u hier beide veel profijt van. U kunt uw puppy altijd kosteloos bij mij langsbrengen om langzaam te wennen aan de trimsalon.

Tussenbehandeling.

Bij een tussenbehandeling worden de nagels geknipt, de haren bij de oren kortgemaakt (indien nodig/gewenst), het haar tussen de voetzooltjes weggeknipt en het haar voor de ogen geknipt. Dit alles wordt bij een gewone trimbeurt standaard gedaan maar kan ook tussen twee trimbeurten in.

Vooraf bespreek ik wat er nodig is voor jouw hond en wat je kunt verwachten. 

Honden: Over mij
bottom of page